Frostheims FAQ

Det finns ett och annat som kan vara bra att tänka på om man vill få ut det mesta ur en förening, och Frostheim är inget undantag. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att i en ideell förening jobbar ingen egentligen åt någon annan. Det är inte styrelsens jobb att hitta på saker att göra, de har redan sitt arbete med att sköta föreningens administration. Det är upp till varje medlem att arbeta för att alla, inklusive man själv, ska få kul. Här nedanför har vi försökt samla svar på de vanligaste frågorna som man brukar få från såväl nya medlemmar som utomstående.

Nya ord och begrepp

Allt eftersom tiden går kommer du att möta nya ord och begrepp som används inom SCA. En del är dräkt-ord, som houppelande, braies, coif, hennin, codpiece och cotehardie. Andra rör SCA:s struktur som t.ex. chatelan, autokrat och troll. Sen finns andra märkliga saker som skrolla, waiver, pelikan och feast gear (men det vet du redan vad det är) Till det kommer diverse adelstitlar och hur man tilltalar tex. kungligheter och det lär du dig så småningom. Men säjer någon att något är ”purjo” så är det svengelsk SCA-slang och betyder ”period” tidsenligt, inte att det är vegetariskt.

Tillhör kategori: Föreningen, SCA
Hjälp! jag ska gå på event!

Nu till det roliga, till eventet. Det finns många sorters event, som t.ex. kämpaträningsläger, torneringar, bågskytte, universitet m.m. De största eventen i Nordmark är ”Dubbelkriget” (Knäckekriget) i Attemark (Skåne) i maj och ”Styringheims tältläger” under Medeltidsveckan på Gotland i augusti.

Kortare event brukar vara upplagda så att man anländer på fredag eftermiddag eller kväll, det ingår inte alltid mat på fredagen så det kan vara bra att ta med  sig, annars så träffar man folk och umgås rent allmänt. Lördagen är dagen då det brakar loss, efter frukost är det lekar, hantverk, universitet och/eller kämpalek, eller vad nu just det eventet handlar om.

På eftermiddagen/kvällen är det ibland hov, då bl.a delas det ut utmärkelser och kungörelser läses upp. Hovet hålls av någon eller några som bär kronor. De kan vara furstepar, kungapar eller något annat liknande. Hov kan pågå olika länge, från ca 1 timme till alldeles för länge. Under hovet får personer som gjort bra saker för föreningen olika utmärkelser som tack för det arbete de lagt ned. Till det får de vackert skrivna och textade så kallade skrollor. Hov förs ibland delvis på engelska, då det kan finnas utländska gäster. När en person som kallats fram till de som håller hovet skall gå tillbaka, ropar alla Vivat! tre gånger, (om det är flera personer samtidigt ropar man Vivant!) Om man under tiden för hovet måste gå därifrån så niger/bockar man mot kronorna och backar därifrån i ca 3 meter, likadant (med undantag för backandet) när man återvänder till sin plats

På söndagen äter man frukost, packar, städar tillsammans och åker sedan hem.

Tillhör kategori: Föreningen, SCA
Vad betyder feast gear?

Innan du åker på ditt första evenemang, ett event, bör du skaffa dig någonting att äta på och med! Det var först på 1700-talet som värdfolket för festen även tillhandahöll tallrikar, dryckeskärl och bestick för sina gäster. Innan dess fick även fint folk ta med sej sina egna måltidsutensilier (Feast Gear) till kalaset.
De flesta brukar hitta för ändamålet lämpliga prylar på loppmarknader och längst in i mormors skåp, eller köper tex. nytillverkade repliker i museibutiker. Bra tips på köpställen brukar man kunna få av andra medlemmar i föreningen. I Frostheim finns även en del lånesaker man kan låna om man ska åka på event innan man hittat egna grejor. Som grundkit kan man behöva en djup skål, en flat tallrik, någon form av bestick (sked, ätpinne och kniv), något att dricka ur.

Tillhör kategori:
Var köper man kläder?

Tyvärr har inte KappAhl och Lindex någon medeltidskollektion ännu och att gå till en skräddare kan bli ganska dyrt. Fast nu är det ju faktiskt inte är så svårt att sy enkla kläder själv, även om man aldrig har sytt tidigare. En enkel dräkt kan alla sy, även om det inte blir Gustav Vasas kröningsdräkt vid första försöket. Kolla in vårt kalendarium, kanske kommer det en kurs som passar dig. Annars finns lånekläder i föreningen just för nybörjare!

På vanliga möten brukar vi inte vara klädda i medeltida dräkt, men på våra evenemang brukar vi däremot försöka ha det. Det är viktigt att komma ihåg att minikravet för våra evenemang alltid är ”försök till tidsenlig dräkt”; gör du ett försök är det alltså helt okej. Sedan hjälper vi självklart till om du vill när du planerar och syr din dräkt. Som utgångspunkt för att sy en dräkt kan man välja en viss period och/eller ett folkslag eller land, t.ex. kelter, vikingar, normander, Burgund, Tudor, nordiskt 1400-tal eller italiensk och tysk renässans. Om man behöver hjälp med att bl.a. hitta mönster eller få tips om tygaffärer kan man vända sej till Frostheims MoAS (Minister of Arts and Sciences). I vår föreningslokal har vi även mönster man kan låna när man ska sy sina kläder.

Tillhör kategori: Hantverk, Medlemmar
Jag vill gå på gästabudet men har ingen rustning!

Många som börjar i föreningen brukar göra det för att de tycker att rustningar och svärd är häftigt, men rustning är inte nödvändigt för att vara med. En rustning tar lång tid att göra. Det är ofta mycket man måste lära sig och även för en kunnig plåtslagare tar det ganska lång tid att göra en rustning.

Det viktigaste att ha för att vara med på någon av våra tillställningar är ett försök till medeltida kläder. Kravet beror på att om man tillät folk att sitta till bords i vanliga kläder så skulle det förstöra en stor del av stämningen för alla. Om du tror att man kan sitta till bords i rustning så borde du ta på dig en och pröva. Efter några timmar kommer du att önska dig något mjukare att sitta på än hårda plåtkanter och det första toalettbesöket är värt att sälja biljetter till.

Tillhör kategori:
Varför är det SCA-fest så sällan?

När det gäller fester och banketter så är skälet enkelt att det blir sällan. Det krävs många dagars arbete för att ordna lokaler, skriva annonser, laga mat, planera aktiviteter, maten skall serveras, man behöver underhållning, lokalerna skall pyntas och det ska informeras och skyltas vägar. Sedan skall man städa efteråt och se till att så många som möjligt av de kvarglömda sakerna hittar tillbaka till sina rätta ägare. Allt det här måste göras av medlemmar på deras, ofta knappa, fritid. Det är lätt att förstå att om några få ska göra allt arbete varje gång så kan det inte bli så ofta. Det bästa sättet att få fler fester är att hjälpa till eller ordna några själv. Då finns det mera tid för alla att ha roligt.

Tillhör kategori:
Varför finns det ingen som.... i föreningen?

Kan ingen ordna en kurs i växtfärgning, smide, medeltidsmatlagning eller träsnideri? Det här är frågor som inte är helt ovanliga och svaret är ganska enkelt: Man kan inte tillgodose behov som man inte vet att de finns, och någon måste göra jobbet. Eftersom alla vi som är med gör det här på fritiden så är det inte säkert att någon har tid.

Det enklaste sättet att få göra det man är intresserad av är att höra runt om det finns fler med samma intresse och sedan samlas och göra det tillsammans. Även om det inte finns någon mer i Frostheim så kan du förmodligen få tips om någon annan i Sverige som pysslar med det du vill som du kan ringa och få tips och råd av. Det är inte förbjudet att lära sig saker på egen hand, det är bara jobbigare. Kanske kan fler bli intresserade när du visar upp vad du lärt dig.

Tillhör kategori: Föreningen, Hantverk, Kämpalekar
Medlemsmöte?

Våra medlemsmöten är naturligtvis helt fria att komma till som du är. Ta gärna med egna åsikter.

När det gäller knytkalas, banketter och andra SCA-evenemang så är kraven lite högre. Då behöver du en uppsättning medeltida kläder och om det skall ätas, någonting att äta på och äta med som ser medeltida ut.  Frostheim har en del lånekläder till nybörjare om du inte hunnit sy något själv än! Till knytkalas måste du också ta med din egen mat. En servett är en bra sak att ha med sig. Det är inte medeltida att torka sig på bordsduken, det är bara dåligt uppförande.

Tillhör kategori: Föreningen
Vad behöver jag göra för att vara med?

För att vara med i föreningen så räcker det att betala medlemsavgiften, men om du vill delta på något sätt så krävs det litet mer.

För att vara med på våra hantverksträffar behöver du bara komma dit och ta med dig det material du behöver, eller bara komma och prata en stund! Detsamma gäller kämpaträningen, är du intresserad kan du dyka upp och få en första inblick i vad det handlar om.

Tillhör kategori:
Jag har gått med, varför hör jag inte av er?

Vi tycker inte om att tränga oss på våra medlemmar. Det enklaste du kan göra är att hålla utkik här på hemsidan, i kalendariet och på vårt Facebookforum efter aktiviteter som intresserar dig. Och är det något du funderar över, tveka inte för en sekund att ringa någon av oss och fråga eller bara ta en pratstund! Att tänka på kan naturligtvis vara att du första gången när du ringer någon göra det på en bra tid, inte efter 21:00 eftersom folk kan börja jobba tidigt eller liknande.

Ett annat bra sätt att få kontakt med oss är att komma till hantverket eller kämpaträningen. Du behöver inte ha med dig något eget att göra eller vara med och kämpa om du inte har lust. Det räcker gott med ett glatt humör så är du välkommen.

Tillhör kategori: Föreningen, Medlemmar
Utmärkelse, vad är det?

En utmärkelse är något man får av en kung/drottning eller furste/furstinna vid ett hov.
Det finns massor av utmärkelser på olika nivåer.

Tillhör kategori: Föreningen, SCA
Vad är Nordmark?

Nordmark är enkelt sagt ”Sverige” i den medeltid vi leker. Nordmark är ett furstendöme i kungariket Drachenwald(Europa)

Nordmark har en Furste och en Furstinna som styr landet, men även en ”civil” styrelse som styr allt kring föreningen och bestämmer hur vi gemensamt ska vara i föreningen och vad den ska göra.

 

Tillhör kategori: Föreningen, SCA
Vad är Frostheim?

Frostheim är en SCA/Medeltid/hantverks förening som har sitt säte i Luleå/Boden/Piteå. men vi har medlemmar över hela norra Sverige då vi är den nordligaste delen av SCA i Sverige.

Vi sysslar med massor av olika saker, vi återskapar medeltiden både i kläder och saker, men även genom att hålla event, laga mat och skjuta pilbåge eller slåss med svärd. I frostheim finns det plats för alla typer av människor, gammal som ung, kvinna eller man(eller vad helst du känner dig bekväm med!)

Egentligen finns det bara ett enda krav, och det är ”ett seriöst försök till medeltida dräkt”, och vad det är, hur avancerat osv, det är upp till dig som medlem!

Tillhör kategori: Föreningen, Hantverk
Vad är sca?

SCA är en förening som bildades på 1960talet av ett gäng glada medeltidsnördar, och som genom åren har växt till tiotusentals människor världen över.

SCA står för ”The Society of Creative Anacronism” och betyder nått i stil med ”föreningen för kreativa saker som är felplacerade i historien”

Tillhör kategori: SCA

Vi hoppas att du kommer att trivas i Frostheim och finna aktiviteter som roar just dig. Kom ihåg att du inte får svar om du inte frågar, och att de flesta mer än gärna berättar om och introducerar dig i just deras specialintresse, vare sig det gäller fäktning, elisabetansk dräkt, mjödbryggning, stridsbågskytte, nålbindning, keltiska sagohjältar, sy vikingaskor, kalligrafera, baka tidsenliga pajer, spela hnefatafl, hur man gör en ringbrynja, väver band, bygger en paviljong…